4. Фестивал шумадијских вина одржан је у Тополи 10. јуна. Као и претходних година, централно место манифестације био је простор испред Краљевске винарије, где је између осталог премијерно представљена Шумадијска Ружица, заједничко вино чланова Удружења винара Шумадија, које је и организатор ове популарне манифестације. 

Наше вино Морава 2016 освојило је златну медаљу на интернационалном оцењивању вина IWCB у Румунији. Одмах након освојене бронзане медаље на овогодишњем Декантеру, бело вино од новостворене српске сорте морава, позлатило се између 1.600 пристиглих етикета на међународном оцењивању вина у Букурешту, које је једно од најзначајнијих оцењивања у источној Европи.

Сва наша вина, која смо послали у Лондон, на најпрестижније светско оцењивањe вина у организацији магазина Декантер освојила су одличја. Посебно смо поносни на нашу Мораву и Змајевити Прокупац, којима смо показали да домаће аутохтоне сорте, уз предан рад и посвећеност, могу да дају вина врхунског квалитета.

Вино Доказ 2013 винарије „Деспотика” освојило је велико признање специјалног жирија новинара управо завршеном 12. Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Iniseme у Бергаму. Ову престижну награду додељује жири састављен од еминентних европских винских новинара и критичара.